diumenge, 29 de juny del 2014

Formació: Acompanyar gent gran amb música

Els dies 14 i 15 de juny es va celebrar l'XI convenció dels voluntariat de la Fundació Avismon Catalunya que es dedica, d'una banda, a donar assistència domiciliària i fer companyia a gent gran que viu sola a Barcelona i, per l'altra, ofereix tallers diveros per a gent gran a la seva seu, al barri de Sants. El primer trimestre d'aquest curs, hi vam fer la tercera edició del taller de musicoteràpia.
En aquesta convenció, Musicoteràpia Garraf va oferir  la formació "Acompanyar gent gran amb música", a càrrec de Raül Planas. La primera part va consisitir en una sessió de musicoteràpia tal i com les duem a terme amb gent gran, de manera que els treballadors i voluntaris d'Avismon la puguessin vivenciar en primera persona. En la segona part, es van donar unes bases teòriques sobre musicoteràpia i es van explicar els objectius de cada una de les activitats realitzades prèviament. I en la tercera i última, es van donar una sèrie de propostes i recursos musicals per a què els voluntaris hi puguin recòrrer a l'hora d'acompanyar gent gran.

L'experiència va ser valorada molt positivament pels més de 40 assitents i es va parlar de tornar-la a repetir més endavant.

Possibles entitats interessades en rebre aquesta formació, pode'n veure'n aquí una breu descripció i contactar a mtgarraf@gmail.com:


ACOMPANYAR GENT GRAN AMB MÚSICA

Introducció:

La música és present a les nostres vides. Ja de ben petits ens acompanya a l’escola i en els primers jocs i després la trobem a casa, al carrer, al cinema, a la televisió, a les celebracions, a les festes populars,…Podríem viure sense música? Friedrich Nietzsche deia que “sense música la vida seria un error”.

La música és a tot arreu i, sense que en siguem plenament conscients ens afecta tant a nivell físic, com psíquic i emocional: Ens ajuda a relaxar-nos, ens fa pensar,  ens fa moure i ballar, ens alegra, ens fa companyia, ens porta records, ens emociona, ens uneix a altres persones…

La musicoteràpia és una disciplina que es val d’aquests efectes de la música per a millorar la qualitat de vida de les persones. El seu objectiu principal és crear un espai on els usuaris puguin tenir una experiència musical que els aporti, no només plaer, sinó també uns beneficis terapèutics determinats, buscant sempre el seu benestar.

En aquest taller-formació es proposa fer una introducció al món de la musicoteràpia i dotar els voluntaris de recursos musicals per a què en puguin fer ús en els moments compartits amb la gent gran, no només per a fer companyia, sinó també per a fer un treball a nivell físic, cognitiu i emocional. A partir de diferents activitats musicals es pretén estimular la memòria i l’atenció, fer un exercici físic lleu, treballar la coordinació de moviments, promoure la comunicació i l’expressió, compartir records i emocions i, sobretot, passar una bona estona.



Estructura del taller

1ª part: Sessió de musicoteràpia
Es realitza una sessió del mateix tipus que es fan amb gent gran per a què els voluntaris ho puguin experimentar en primera persona.
Les activitats consisteixen, principalment en audició, cant, pràctica instrumental, percussió corporal, dansa-moviment i jocs musicals. Per a dur-les a terme, no calen coneixements de música.

2ª part. Reflexió sobre la sessió i breu exposició teórica
Es fa una introducció a la musicoteràpia, donant-ne les bases teòriques, i es comenta la sessió, explicant els objectius de cada activitat.

3ªpart.  Acompanyar gent gran amb música
S’explica com es poden aplicar els continguts a l’hora de'acompanyar la gent gran i es donen exemples pràctics.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada